Cesar Den Dolder

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Beginpagina

Indicaties

E-mail Afdrukken PDF

Oefentherapie Cesar wordt onder andere toegepast bij:

* Klachten van nek, schouder, rug en heup en de klachten die daaruit voortvloeien zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn
* Arbeidsrelevante klachten beroepsklachten
* Houdings- en bewegingsafwijkingen Ademhalingsklachten, bijvoorbeeld COPD en hyperventilatie
* Neurologische aandoeningen, zoals hernia, ischias, de ziekte van Parkinson, MS
* Orthopedische aandoeningen, zoals artrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann, scoliose
* Reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artitritis, ziekte van Bechterew
* Achterstand in motorische ontwikkeling bij kinderen
* Revalidatie
* RSI/KANS
* Bekkenklachten
* Whiplash
* Incontinentie

Betreffende de adem- en ontspanningstherapie het volgende:

Als oefentherapeut ben ik vanuit mijn deskundigheid bezig met houding en beweging. Ik geef mensen inzicht in hun manier van bewegen, leer hen om dat op een voor hen zo optimaal mogelijke manier te doen binnen ieders eigen mogelijkheden.
De adem is onomstotelijk verbonden met houding en beweging. Ga maar voor jezelf na dat je adempatroon zich aanpast aan je aktiviteiten, als je hardloopt is je adem anders dan wanneer je een boek leest. Funktioneel is dat de adem zich kan aanpassen aan de houding, zich kan aanpassen aan de situatie. Adem is onderdeel van het dagelijks leven geïntegreerd in het houdings-en bewegingspatroon.

Veel klachten aan het houdings-en bewegingsapparaat ontstaan doordat er geen evenwicht is tussen belasting en belastbaarheid, je raakt uit balans, je verliest je flexibiliteit en veerkracht in je lichaam. Klachten kunnen toenemen, je krijgt pijn, je krijgt last van stijfheid, je gaat je houding onbewust aanpassen. Pijn kan je adem, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. Dit kun je een tijdje volhouden maar op een gegeven moment is de maat vol. Er kan sprake zijn van overspanning. Veel uitspraken in ons taalgebruik refereren aan het feit dat je uit balans bent of dat je lichaam het eigenlijk niet meer aankan : “veel aan je hoofd hebben”, “kiezen op elkaar”, “veel op je nek/schouders nemen”, “er onder gebukt gaan”, “jezelf in bochten moeten wringen”. De funktionaliteit van bewegen verslechtert en dit heeft tevens zijn invloed op de kwaliteit van het ademen.

Binnen de adem-en ontspanningstherapie wordt er gezocht naar een instructie vorm waarbij voor de cliënt een duidelijk en concreet waarneembare ontspanning ontstaat. Instructies kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn. Ze zijn in principe voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. Ook zijn handgrepen ( zachte manuele technieken ) mogelijk.
Belangrijk is wat de aard van de ontspanningsreactie is, is het lichamelijk of mentaal, betreft het de bewegingskwaliteit of de adem. Waar treden veranderingen op. Oefenen en creëren van rustmomenten is heel belangrijk om het lichaam de gelegenheid te geven zich te herstellen en uiteindelijk weer een dynamisch evenwicht te scheppen tussen belasting en belastbaarheid. Funktioneler ademen kost weinig energie, gaat bijna moeiteloos als vanzelf.

Indicaties:

  • Spanningsgerelateerde problemen zonder een specifieke lichamelijke oorzaak zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen.
  • Psychische problemen, vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking.
  • Funktionele problemen van houding, zoals rug-nek-schouderklachten, chronische pijn.
  • Spanningsproblemen met een specifieke lichamelijke oorzaak zoals klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of inwendige orgaan problemen.

 

 

Het is vandaag:

Donderdag, 18 oktober 2018

Banner