Cesar Den Dolder

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Beginpagina Wat is Oefentherapie Cesar? Oefentherapie Cesar Specialisten in houding en beweging

Specialisten in houding en beweging

E-mail Afdrukken PDF

Veel mensen in Nederland hebben lichamelijke klachten, zoals nek-, schouder- of rugklachten, en kunnen daardoor niet meer goed functioneren. Maar al te vaak zijn verkeerde houdings- of bewegingsgewoonten de oorzaak. Immers, iemand die zijn lichaam verkeerd gebruikt of belast, loopt een sterk verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat. Oefentherapie kan dan uitkomst bieden. Oefentherapie Cesar/Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging.

Oefentherapeuten richten zich op het verbeteren van de individuele houdings- en bewegingsgewoonten. Daarbij staat de cliënt en diens eigen mogelijkheden centraal. De algemene doelstelling van oefentherapie Cesar/Mensendieck luidt dan ook: Het bevorderen van het welbevinden en het functioneren van de cliënt, rekening houdend met wat de persoon zelf kan en wil in zijn eigen omgeving.

Werken aan blijvende gedragsverandering

Iedereen die met oefentherapie in zee gaat - cliënt, verwijzer en zorgverzekeraar - weet precies wat hij krijgt, namelijk: oefentherapie. Het aanbod is glashelder, en elke cliënt krijgt gegarandeerd een behandeling op maat. Centraal in die behandeling staat het bevorderen van de eigen deskundigheid.

Onder leiding van de oefentherapeut doorloopt de cliënt een individueel, zeer actief behandelprogramma. Dit behandelprogramma is methodisch zo opgebouwd dat de cliënt de volgende zes stappen doorloopt: openstaan, begrijpen, willen, kunnen, doen en volhouden. Dankzij een breed en gevarieerd aanbod van op maat gesneden oefeningen wordt de cliënt zich bewust van zijn eigen, specifieke bewegingspatroon en ontdekt hoe en op welke punten hij zijn houding en bewegingen kan veranderen en verbeteren.

Tijdens dit leerproces wordt de cliënt intensief begeleid door de oefentherapeut, die hem voortdurend instrueert, corrigeert en stimuleert. Na afloop van de behandeling is de cliënt in staat zijn nieuw aangeleerde houdings- en bewegingspatroon te integreren in zijn dagelijks leven. De cliënt heeft geleerd om zowel kenner als behandelaar te worden van zijn eigen klachten en lichaam. Met als resultaat een gezond bewegingsgedrag dat (nieuwe) klachten in de toekomst voorkomt.

Nieuwe cliëntgroepen en aandachtsgebieden

Dankzij de gehanteerde methodiek, waarin de focus ligt op het aanleren van nieuw (bewegings)gedrag, bereikt oefentherapie Cesar/Mensendieck steeds meer nieuwe cliëntgroepen. Op de eerste plaats zijn dat de mensen die hun lichaam uit hoofde van werk of beroep zwaar en/of eenzijdig belasten en daarmee een verhoogd risico lopen op arbeidsrelevante klachten. Maar het gaat ook om anderszins kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen en chronisch zieken.

Voor een groot aantal van deze specifieke doelgroepen worden producten ontwikkeld. Centraal daarin staat, afhankelijk van de persoonlijke situatie en (werk)omgeving, het voorkomen van, dan wel het zo goed mogelijk omgaan met klachten. Preventie en arbeidsreïntegratie, maar ook het behoud van kwaliteit van leven, zijn daarmee belangrijke en snel groeiende aandachtsgebieden voor de Oefentherapie Cesar/Mensendieck.

Wat doet een oefentherapeut Cesar/Mensendieck?

De Oefentherapeut Cesar of Mensendieck maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Ook krijgt u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen met uw oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Uw oefentherapeut begeleidt en traint u in het aannemen van een gezondere houding. U wordt zich bewust van negatieve gewoontes en leert deze te doorbreken.

Oefentherapie wordt gegeven in de praktijkruimte van de oefentherapeut en -indien noodzakelijk- bij de patiënt thuis. Elke individuele behandeling duurt 30 minuten.

U werkt onder begeleiding van uw oefentherapeut aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt uw lichaam weer in goede conditie. U ondekt hoe u uw houding en manier van bewegen kunt verbeteren.

Zo leert u zelf met uw klachten kunt omgaan en hoe u kunt voorkomen dat uw klachten terugkeren. De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u oefeningen en houdings-bewegingsadviezen krijgt die u kunt toepassen in uw dagelijks leven. Zowel uw werkomgeving, uw thuissituatie als uw hobby's en het sporten komen aan de orde.
Door de adviezen van uw oefentherapeut toe te passen, leert u om gezonder te bewegen. Zo kunt u weer optimaal functioneren tijdens al uw dagelijkse activiteiten.


 

 

Het is vandaag:

Donderdag, 18 oktober 2018

Advertenties


Banner