SPECIALISATIES

01

Parkinson

Optimale zorg voor Parkinson, dat is het doel!
Als Oefentherapeut ben ik aangesloten bij het ParkinsonNet en daarnaast gecertificeerd PWR!Moves therapeut, LSVT BIG trainer en heb ik de scholing Parkinson en boksen gevolgd.

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor een doorverwijzing naar een Oefentherapeut Cesar. Enkele voorbeelden zijn: u ervaart problemen bij dagelijkse bewegingen en activiteiten, u heeft een verminderde conditie, u heeft nek- of schouderklachten, u bent het afgelopen jaar meerdere malen gevallen en bent hierdoor geneigd om minder te bewegen. Ik kan u bij deze problemen en klachten begeleiden en adviseren.  
  
Met de gevolgen van de ziekte van Parkinson wordt u elke dag geconfronteerd. Voornamelijk omdat uw motoriek is verstoord.
Het is begrijpelijk dat u vragen heeft of onzeker bent over uw mogelijkheden om te bewegen. Begeleiding kan daarom zinvol zijn. Het gaat erom dat u zich zo goed mogelijk in het dagelijks leven kunt blijven bewegen en dat u op een verantwoorde manier actief blijft. blijven bewegen heeft namelijk een positieve uitwerking op uw klachten. 

Het is vooral belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Wacht niet tot uw conditie verminderd is, maar houd deze op peil. Zorg dat u voldoende in beweging blijft.
Aanmelden

02

Slaapoefentherapie

Professionele hulp bij slaapproblemen
Slaapt u slecht in?                                          Slaapt u slecht door?
Bent u te vroeg wakker?
Gebruikt u slaapmiddelen?
Wordt uw slaap verstoord door pijn?
Zit u met uw handen in het haar omdat uw kind niet kan of wil gaan slapen?

Volgens een 24-uurs visie worden systematisch de onderliggende oorzaken en in standhoudende factoren van uw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.
De behandeling richt zich o.a. op het doorbreken van de vicieuze cirkel. Uitleg over slapen en praktische tips worden gecombineerd met ademhaling- en ontspanningsoefeningen, inzichtgevende gesprekken, cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGT-i) en Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Slaapoefentherapie staat aangemerkt als aanbevolen samenwerkingspartner en verwijsmogelijkheid in de richtlijn van de JGZ: Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen 2017 in Thema 7.

Ik ben als Slaapoefentherapeut en kinderslaapoefentherapeut aangesloten bij de netwerken Slaapoefentherapie en Slaapslim

Aanmelden

03

Chronische pijn

Samen in beweging naar beter
Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. 
We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie meer met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

De behandeling van chronische pijn richt zich niet op het wegnemen van de pijn, maar laat u zien hoe u zelf op een andere manier met uw pijnklachten kunt omgaan, waardoor u weer grip krijgt op uw leven. De pijn is dan niet meer leidend in het leven, maar een onderdeel ervan.

In de behandeling kijken we wat chronische pijn en de gevolgen daarvan voor u betekenen en op welke manier u hier anders mee kan omgaan. Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. Omdat iedereen chronische pijn en de gevolgen anders ervaart, maken we een behandeling op maat. 
Mogelijke behandelonderdelen zijn:
*Begrijpen hoe de pijn werkt
*Hoe u zelf invloed kunt uitoefenen op de pijn
*Evenwicht vinden tussen belasting en belastbaarheid
*Leren ontspannen
Samen gaan we met de door u gestelde doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van vaardigheden, die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit ‘normaal leven en werken’ en voor de ander bijvoorbeeld ‘beter omgaan met spanningen’. U leert wat u zelf kunt veranderen om er beter van te worden.

Doel is dat u en niet uw pijn uiteindelijk weer uw leven bepaalt!

Ik ben aangesloten bij het netwerk Chronische pijn.
Aanmelden

04

Artrose

Krijg greep op artrose met Oefentherapie
Met ingang van 2018 kunt u voor de behandeling van knie- of heupartrose aanspraak maken op 12 behandelingen per jaar uit de basisverzekering. Raadpleeg de polis voor de voorwaarden van uw eigen zorgverzekering.

Artrose komt veel voor en is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. 
De beste remedie is in beweging blijven. Op die manier houd u het gewrichtskapsel soepel. Ik kan u daarbij helpen. Want ook al is bewegen erg belangrijk, het is nog belangrijker dat u zich houdt aan uw eigen grenzen. Om uw gewrichten in optimale conditie te houden kan ik samen met u een goed oefenschema opbouwen dat geheel bij uw lichaam past. 
Daarnaast is het van belang dat u uw dagelijkse handelingen zo veel mogelijk kunt blijven uitvoeren zonder de gewrichten te veel te belasten. Ook hierbij kan ik u helpen. Met verscheidene tips en geregeld oefenen, leren we u optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden. Dit betekent dat u ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling. 
Een operatie is bij artrose aan de knie of heup niet altijd meer nodig. Oefentherapie kan in veel gevallen al voldoende helpen. 

Ik ben aangesloten bij het Artrose netwerk en partner van Orthoparc 
Aanmelden

05

Duizeligheid

Expertise op het gebied van duizeligheid
Duizeligheid is een klacht die veel voorkomt en kan zeer bedreigend zijn. Het brengt u immers letterlijk en figuurlijk uit balans. U kunt er zo onzeker van worden dat het uw dagelijkse leven beïnvloedt. De sociale en maatschappelijke gevolgen van duizeligheid zijn dan ook vaak groot. 

Veel voorkomende oorzaken van duizeligheid zijn:
- BPPD: kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid
- Neuritis vestibularis: Ontsteking van het evenwichtsorgaan/evenwichtszenuw
- Angst (al dan niet in combinatie met hyperventilatie) en depressie kunnen ook leiden tot duizeligheidsklachten. Meestal betreft het dan een licht, zweverig gevoel en geen draaiduizeligheid.
- Ziekte van Ménière
- Vestibulaire migraine (een aanval van migraine)
- Recurrent vestibulopathy
- Doorbloedingsstoornis of bloeding in evenwichtsorgaan en/of kleine hersenen
- Orthostatische hypotensie (lage bloeddruk in staande houding)
- Duizeligheid ontstaat ook bij een laag bloedsuikergehalte of vergiftigingen (bijvoorbeeld door alcohol of medicijngebruik)

Oefentherapie bij duizeligheidsklachten is afhankelijk van de soort duizeligheid. Bij de start van de oefentherapie wordt in kaart gebracht welke behandeling aansluit bij uw klachten en welke verbeteringen in het dagelijks leven voor u belangrijk zijn. De oefentherapie kan bestaan uit het volgende:
- Repositiemanoeuvres (bij BPPD). Door middel van een specifieke handgreep worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen waardoor er geen duizeligheid meer optreedt.
- Ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen (o.a. bij hyperventilatiesyndroom)
- Balanstraining (als het evenwichtsorgaan niet goed functioneert en soms ook bij hyperventilatie)
- Vestibulaire revalidatie (als het evenwichtsorgaan niet goed functioneert)
Vestibulaire revalidatie is een oefentherapie die gericht is op het verminderen van symptomen veroorzaakt door vestibulaire dysfunctie. Primair bestaan deze symptomen uit duizeligheid, balansproblemen en visusproblemen. Secundair kunnen angst en depressie voorkomen. Als gevolg van deze symptomen zijn patiënten geneigd bepaalde bewegingen te vermijden met als gevolg afname van hun activiteiten niveau. Vestibulaire revalidatie heeft de volgende doelstellingen:
- vermindering van duizeligheid en visusproblemen
- verbetering van balans-/evenwichtsstoornissen
- verminderen van angst
- verbeteren van activiteiten uit het dagelijks leven.
Ik ben vanaf april 2019 aangesloten bij het kenniscentrum duizeligheid. 
Aanmelden

06

Adem en ontspanning

Durf los te laten
De adem is verbonden met houding en beweging. Ga maar voor jezelf na dat je adempatroon zich aanpast aan je activiteiten, als je hardloopt is je adem anders dan wanneer je een boek leest. Functioneel is dat de adem zich kan aanpassen aan de houding, zich kan aanpassen aan de situatie. Adem is onderdeel van het dagelijks leven geïntegreerd in het houdings-en bewegingspatroon.
Veel klachten aan het houdings-en bewegingsapparaat ontstaan doordat er geen evenwicht is tussen belasting en belastbaarheid, je raakt uit balans, je verliest je flexibiliteit en veerkracht in je lichaam. Klachten kunnen toenemen, je krijgt pijn, je krijgt last van stijfheid, je gaat je houding onbewust aanpassen. Pijn kan je adem, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. Dit kun je een tijdje volhouden maar op een gegeven moment is de maat vol. Er kan sprake zijn van overspanning.
De functionaliteit van bewegen verslechterd en dit heeft tevens zijn invloed op de kwaliteit van het ademen.

Oefenen en creëren van rustmomenten is heel belangrijk om het lichaam de gelegenheid te geven zich te herstellen en uiteindelijk weer een dynamisch evenwicht te scheppen tussen belasting en belastbaarheid. Functioneler ademen kost weinig energie, gaat bijna moeiteloos als vanzelf.
 
Indicaties: 
Spanning gerelateerde problemen zonder een specifieke lichamelijke oorzaak zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen.
Psychische problemen, vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking
Functionele problemen van houding, zoals rug-nek-schouderklachten, chronische pijn.
Spanningsproblemen met een specifieke lichamelijke oorzaak zoals klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of inwendig orgaan problemen.
Aanmelden
Share by: